Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Είπαν στο Ράδιο 9


Δημήτρης Ρέππας
Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
(στο Μπάμπη Παπαπαναγιώτου 10.00-12.00 στο Ράδιο 9)

Για τα αποτελέσματα των εκλογών:
«Θα δηλώσω ικανοποιημένος όταν η χώρα μου είναι μία χώρα που έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας, είναι μία χώρα που προοδεύει, έχει κύρος και δύναμη ώστε να γίνεται σεβαστή από όλους...

Μία χώρα σε κρίση , μία χώρα η οποία αγωνίζεται για να σωθεί από τη χρεοκοπί , είναι μία χώρα που πρέπει να έχει συναίσθηση και αυτογνωσία.
Οι πολίτες μας στηρίζουν, δώσανε ένα πολύ καλό μήνυμα γιατί δεν βρίσκουν πως κάποιος άλλος είτε παράταξη είτε πολιτική μπορεί να αντικαταστήσει το ΠΑΣΟΚ και την πολιτική μας. Αυτό μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε. Την εντολή να συνεχίσουμε την έχουμε πρωτίστως από τις εκλογές του 2009 και αυτή η εντολή είναι ισχυρή. Η ισχύς στο απόλυτο με ισχυρή κοινοβουλευτική αυτοδύναμη.»
Για τη συζήτηση περι εκλογών:
«Δεν θα κάναμε όλη αυτή τη συζήτηση αν δεν ήταν προγραμματισμένο να γίνουν αυτοδιοικητικές εκλογές. Ασφαλώς δεν μπορούσαμε να τις παρακάμψουμε ή να αγνοήσουμε το αποτέλεσμα των εκλογών. Το πολιτικό συμπέρασμα μπορεί να διεξαχθεί με έναν τρόπο που είναι ασφαλής, μόνο μέσω των βουλευτικών εκλογών. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να γίνει αυτό στο δεύτερο γύρο που έχουμε δύο υποψηφίους.
Στον πρώτο γύρο μπορούν να διεξαχθούν κάποια πολιτικά συμπεράσματα λόγω του υψηλού βαθμού πολιτικοποίησης και κομματικοποίησης των εκλογών αλλά ως εκεί.
Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η κυβέρνηση έχει την έγκριση ,όχι άκριτη, και τη στήριξη του ελληνικού λαού να προχωρήσει , με διορθώσεις με βελτιώσεις κάτι το οποίο δεν περιμέναμε από τον ελληνικό λαό να μας το διαμηνύσει. Αντιλαμβανόμαστε ότι κάθε μέρα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης της πολιτικής μας σε όλους τους τομείς. Πρέπει να βελτιώσουμε την επίδοση της διοίκησης σε πολλούς τομείς.»
Τι σημαίνει πρακτικά βελτίωση της πολιτικής:
«Αυτό που προέχει, είναι να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί σε όλους τους τομείς, να τρέξουμε πιο γρήγορα, να βελτιώσουμε την επίδοση μας στην ενίσχυση των εσόδων. Ο πλούτος που υπάρχει σε αυτή τη χώρα, δεν έχει συνεισφέρει αναλόγως προς τις δυνατότητες του στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας.
Αν πετύχουμε αυτό το στόχο, μπορούμε να βελτιώσουμε την επίδοση μας όσον αφορά τη δικαιότερη κατανομή των βαρών. Η μεσαία τάξη κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι, έχουν σηκώσει ένα μεγάλο βάρος αυτής της προσπάθειας, το αντιλαμβάνονται οι ίδιοι και θέλουν να ξέρουν ότι το καταλαβαίνουμε εξίσου. Το μήνυμα αυτό το έχουμε πάρει και θέλω να πω στους πολίτες, ιδίως της μεσαίας τάξης ότι η ΝΔ που κομπορρημονεί γιατί πέτυχε έναν κομματικό στόχο που έθεσε. Να επιβεβαιωθεί η ηγεμονία του αρχηγού της στη θέση της προεδρίας του κόμματος. Αυτή πρέπει να πάρει το μήνυμα.
Ενώ εμείς διαχειριζόμαστε ένα εθνικό πρόσταγμα εκείνη διαχειρίζεται μία μικροκομματική υπόθεση και πανηγυρίζει για το αποτέλεσμα το οποίο πέτυχε. Αυτός είναι ο ορίζοντας ευθύνης που χαρακτηρίζει τη ΝΔ και είναι λυπηρό αυτό.»
Συζητάμε με τους εταίρους που είναι και δανειστές μας. Πρέπει να διαχειριστούμε τις κρίσεις απευθυνόμενοι στους πολίτες στην ελληνική κοινωνία με το πολιτικό μήνυμα μας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τη στάση στα όρια της ανευθυνότητας της αντιπολίτευσης.
Για την κριτική που ασκήθηκε από μέλη της κυβέρνησης:
«Αν από τα όσα θα πούμε μεταδοθεί ή αναπαραχθεί αποσπασματικά μία φράση μου, μπορεί να οδηγήσει σε ένα λανθασμένο συμπέρασμα.
Αυτό που προέχει για εμάς είναι να προτείνουμε πολιτικές. Οι πολιτικές των διαρθρωτικών αλλαγών ακόμη και όταν συνεπάγονται πρόσκαιρο κόστος για ομάδες πολιτών, γίνονται αποδεκτές από την κοινωνία.
Η κοινωνία δεν δέχεται και εκεί έχουμε πολιτικό κόστος μία εσωστρέφεια, μία συζήτηση για τα του οίκου μας και μία συζήτηση για τον εαυτό μας. Αυτό είναι πολιτικό λάθος , δεν οδηγεί πουθενά και μας προκαλεί ζημιά.
Δεν είμαστε σε μία κανονική, τακτική πολιτική περίοδο. Είμαστε σε έκτακτες συνθήκες. Η μέχρι τώρα πορεία της κυβέρνησης και το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να πρωταγωνιστεί παρά το ότι πέρασε ένας χρόνος με πολιτικές αποφάσεις που στην πράξη και σε μεγάλο βαθμό έθιξαν συμφέροντα , υποβάθμισαν την καθημερινότητα των πολιτών. Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει, αντέχει. Παρά του ότι κάποια πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά, σε γενικές γραμμές πετύχαμε , δεν έχουμε αποτύχει. Η φιλοδοξία μας δεν εξαντλείται σε αυτό. Οι στόχοι μας αλλού έχουν επιτευχθεί 100%, αλλού είμαστε σε μία σχετική απόσταση, αλλού θα πρέπει να δούμε πως μπορούμε να βελτιώσουμε την πολιτική μας , την τακτική μας προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας. Η στρατηγική είναι ίδια. Και αυτό δεν πρέπει να μας διαφεύγει.
Δεν θέλω να κάνω μία συζήτηση να βαθμολογήσει ο ένας τον άλλο. Ας δουλέψουμε να μας βαθμολογήσει ο ελληνικός λαός στο τέλος της τετραετίας, τότε που θα κρίνει το έργο μας και τότε μπορούμε να προσδοκούμε ασφαλή εκλογικά οφέλη.
Τώρα κάνουμε τις αλλαγές που είναι συχνά επώδυνες και οι θετικές συνέπειες αυτών των αλλαγών θα φανούν σε 1 – 2 χρόνια.»
Αν κάποια πράγματα έπρεπε να έχουν ήδη γίνει:
«Εξαρτάται από εμάς. Αν δουλέψουμε συντεταγμένα , πειθαρχημένα, αφοσιωμένοι στους στόχους που έχουμε θέσει, θα πετύχουμε να κάνουμε γρήγορα παρελθόν την παρένθεση του μνημονίου. Αν δεν δουλέψουμε και ομφαλοσκοπούμε , μπορούμε να συζητάμε επί δεκαετίες για διάφορα προβλήματα που θα παραμείνουν εκκρεμή και άλυτα.»
Για επαναδιαπραγμάτευση όρων του μνημονίου:
«Η διαπραγμάτευση για τομείς πολιτικής που χειρίζεται ο καθένας είναι μία πρόκληση διαρκής και είναι ανοικτή. Όταν έχεις να τεκμηριώσεις την πρόταση σου , πετυχαίνεις να γίνει αποδεκτή. Το συνολικό θέμα του μνημονίου έχει περιεχόμενο το οποίο εμείς εισηγηθήκαμε, δεν είναι κάτι το οποίο επιβλήθηκε. Είναι μία πολιτική επιλογή την οποία έχει ανάγκη η χώρα.
Το συνολικό θέμα του μνημονίου και τα θέματα της επαναδιαπραγμάτευσης τα χειρίζεται ο πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργός οικονομικών που έχουν συνολική εικόνα. Από τη δική μας πλευρά γνωρίζουμε ποια είναι η κατεύθυνση της πολιτικής την οποία εμείς επιλέξαμε. Το μνημόνιο δεν ήρθε απ΄έξω .Ήταν μία συζήτηση που έγινε για κάποιες πολιτικές που είναι αναγκαίες για να βγούμε από την κρίση και οι πολιτικές που προτείναμε εμείς είναι αυτές που συγκρότησαν το λεγόμενο μνημόνιο. Η κρίση έφερε το μνημόνιο, δεν έφερε το μνημόνιο την κρίση.
Έγκειται και η ικανότητα της πολιτικής διαχείρισης των προβλημάτων και των θεμάτων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Βεβαίως θα συζητήσουμε. Θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα Να μην περάσει επ΄ ουδενί το μήνυμα της χαλάρωσης, ότι έχουμε την άνεση ή την πολυτέλεια του χρόνου να μεταθέσουμε την επίτευξη των στόχων. Χάσαμε χρόνο, δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε άλλο χρόνο.
Για τον ΟΣΕ :
«Ο ΟΣΕ έχει μπει σε εφαρμογή το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του οργανισμού. Ψηφίστηκε το νομικό πλαίσιο, είναι νόμος του κράτους .Το επιχειρησιακό σχέδιο για την εφαρμογή αυτού του νόμου είναι έτοιμο. Ξεκινάμε την εφαρμογή του νόμου και θα επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει. Δεν είναι εύκολο και καλώ τους εργαζόμενους να συνεργαστούμε για να πετύχουμε.
Οι Γάλλοι ενδιαφέρονται και όχι μόνο οι Γάλλοι αλλά το ενδιαφέρον δεν είναι τέτοιο που να μου επιτρέπει να δηλώσω ότι είμαστε στα πρόθυρα κάποιας διαρθρωτικής αλλαγής. Η αποτύπωση της πραγματικότητας στον ελληνικό σιδηρόδρομο , η γνώση , η καλή πληροφόρηση για τα στοιχεία που συνθέτουν τη πραγματικότητα του σιδηροδρόμου είναι κάτι που απασχολεί και τους γάλλους και άλλους πριν πάρουν τις αποφάσεις τους.
Δεν μιλάμε για ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ , μιλάμε για συμπράξεις , για στρατηγικές συμμαχίες προκειμένου να επιτύχουμε να κάνουμε ισχυρό τον ελληνικό σιδηρόδρομο. Αν μείνει μόνος του, χωρίς ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης ισχυρό, κάποια στιγμή μόνος του οδηγείται στην αυτοκατάργησή του.»
Για τις αστικές συγκοινωνίες:
«Πρέπει να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός μητροπολιτικού φορέα που θα σχεδιάζει τη συγκοινωνία. Θα έχουμε εκτελεστικούς βραχίονες που θα ανήκουν σε δύο εταιρείες με συγχώνευση των 5 εταιρειών που λειτουργούν σήμερα.
Αν θα γίνουν απολύσεις:
«Είναι αναγκαίο να δούμε τις ανάγκες που θα έχει ένας οργανισμός .Υπάρχουν πάρα πολλά κενά και αυτό που θα πετύχουμε μέσω των συγχωνεύσεων θα είναι μεταφορά προσωπικού από μία εταιρεία στην άλλη χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε νέες προσλήψεις. Αυτό θα είναι το κέρδος που θα έχουμε.
Θα είναι και η εξοικονόμηση κλίμακας όσον αφορά λειτουργικά έξοδα και εκεί θα πέσει το μεγάλο βάρος. Θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το προσωπικό, αναπτύσσοντας το συγκοινωνιακό έργο. Ο καλύτερος σχεδιασμός θα δώσει λύση. Να δούμε ποιο είναι το εύλογο λειτουργικό κόστος, να δούμε και σε ποιο ύψος πρέπει να κυμαίνεται και η επιδότηση του κράτους. Δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, μονίμων υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ.»