Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Το Καρφί αποκαλύπτει: Στον αέρα το κανάλι του Γιώργου Κουρή


Οι αποκαλύψεις αναφορικά με τον Γιώργο Κουρή συνεχίστηκαν και το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε...

Η εφημερίδα ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ επανέρχεται με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ αναφορικά με το νέο κανάλι του Γιώργου Κουρή, το CONTRA. Απ' όσο γνωρίζουμε, δεν υπάρχει διάψευση του τηλεοπτικού σταθμού ή του Γιώργου Κουρή για το ρεπορτάζ της εφημερίδας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗς ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ


ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΡΗ

Χωρίς άδεια ενημερωτικού σταθμού λειτουργεί το «Κόντρα» του Γιώργου Κουρή. Ο Κουρής έχει ήδη κληθεί από το ΕΣΡ προκειμένου δώσει εξηγήσεις «σχετικά με ενδεχόμενη παραβίαση των διατάξεων που αφορούν τη μεταβολή του δηλωθέντος χαρακτήρος από μη ενημερωτικό, σε ενημερωτικό» . Η ακρόαση από το ΕΣΡ έγινε στις 12 Οκτωβρίου και η απόφαση δεν έχει ακόμα εκδοθεί, με αποτέλεσμα ο εν λόγω τηλεοπτικός σταθμός να μεταδίδει ενημερωτικό πρόγραμμα παρανόμως.

Καλά πληροφορημένες πηγές κάνουν λόγο για «καραμπινάτη» παρανομία και το ΕΣΡ έχει προβληματιστεί για το αν πρέπει να προχωρήσει στην έκδοση απόφασης με βάση την οποία θα επιτραπεί η αλλαγή της άδειας του σταθμού παρά τη διάταξη του σχετικού νόμου. Παρόμοια αιτήματα έχει απορρίψει πολλές φορές κατά το παρελθόν για άλλους σταθμούς και έχει εγκρίνει μόνο για κανάλι με εκκλησιαστικό περιεχόμενο. Ακριβώς για το λόγο αυτόν, κύκλοι σημειώνουν ότι μια τέτοια αλλαγή δεν είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί, και θεωρούν «εκβιαστική» την κίνηση Κουρή να εκπέμψει ενημερωτικό πρόγραμμα χωρίς να έχει τέτοιο δικαίωμα.

Στο μεταξύ τα επίσημα στοιχεία που έχει προσκομίσει ο Γιώργος Κουρής είναι:

Tο πρόγραμμα του σταθμού, που είναι δηλωμένο στο ΕΣΡ ως «ΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ».

Ως νόμιμη εκπρόσωπος του καναλιού έχει δηλωθεί η Βανδώρου Μαρία.

Υπεύθυνος (και όχι ιδιοκτήτης) του εγχειρήματος είναι ο Γιώργος Κουρής.

Τα «αποκαλυπτήρια» έγιναν τη Δευτέρα 13 Σεπτέμβρη.

Διευθυντής προγράμματος είναι ο Τάσος Παπαδόπουλος.

Τα εύλογα ερωτηματικά

To «Τηλεφώς», πριν από τη μεταβίβαση και μετονομασία του σε «Kontra Channel», δήλωνε ως «φορέα» (στα επίσημα έγγραφα του ΕΣΡ) τη «ΒΙΟΔΙΑΣΩΣΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ Α.Ε.». Η εταιρεία αυτή, όπως αποδεικνύεται από αποφάσεις του ΕΣΡ, δεν είχε υποβάλει το 1998 αίτηση για άδεια τηλεοπτικού σταθμού, απαραίτητη προϋπόθεση για τη νόμιμη λειτουργία ενός καναλιού. Το γεγονός αυτό εγείρει κάποια λογικά ερωτήματα που αφορούν την ευρύτερη λειτουργία μιας συντεταγμένης πολιτείας που θέλει να σέβεται τους νόμους και να τους τηρεί. Συγκεκριμένα:

Γιατί ο σταθμός θεωρείται νομίμως λειτουργών, ενώ είναι διαπιστωμένα παράνομος;

Γιατί το ΕΣΡ το 2009 έδωσε άδεια ψηφιακής εκπομπής σε ένα σταθμό που δεν λειτουργούσε νόμιμα στο προηγούμενο αναλογικό περιβάλλον;

Γιατί το ΕΣΡ δίνει την παραπάνω άδεια στην εταιρεία «ΒΙΟΔΙΑΣΩΣΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ Α.Ε.», ενώ η εμφανιζόμενη στις καταστάσεις του ως νομίμως λειτουργούσα είναι η «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΣ Ε.Ε.»;

Πώς απέκτησε το «Τηλεφώς»

Από την πρώτη κιόλας στιγμή πολλές ήταν οι απορίες στην αγορά γιατί ο Γιώργος Κουρής προχώρησε σε ένα τέτοιο εγχείρημα, αφού γνώριζε ότι ο σταθμός είναι παράνομος και δεν πρόκειται να του χορηγηθεί άδεια. Αυτό που μπορεί να κάποιος να υποθέσει βάσιμα είναι ότι στις μελλοντικές προθέσεις του Γιώργου Κουρή είναι να «ανεβάσει» το κανάλι σε δορυφορική πλατφόρμα. Μέχρι τότε, επιχειρεί να κλείσει συμφωνίες-συνεργασίες με περιφερειακούς σταθμούς απ’ όλη την Ελλάδα για αναμετάδοση μέρους του προγράμματος του σταθμού.

Η ιστορία ξεκίνησε όταν ο Κουρής ήλθε σε σύγκρουση με τον Γιαννίκο και είδε ότι δεν υπήρχε δυνατότητα περαιτέρω συνεργασίας στο Alter. Τότε έκανε την κίνηση και συμφώνησε με τον απελπισμένο Παπανικόλα να αγοράσει την πλειοψηφία του σταθμού «Τηλεφώς». Μάλιστα, ο Παπανικόλας είχε ήδη αναρτήσει αγγελία σε εφημερίδα σε αναζήτηση αγοραστή. Και, έτσι, το μικρό ταλαίπωρο κανάλι του Κ. Παπανικόλα δεν υπάρχει πια. Στη θέση του υπάρχει το «Κόντρα» του Γιώργου Κουρή, το οποίο όμως είναι και πάλι στον… «αέρα» κυριολεκτικά!

Απόλυτη επιβεβαίωση του «Καρφιού»

Ιδού και το έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών που αποδεικνύει ότι κατόπιν ελέγχου (στις 30 Σεπτεμβρίου του 2010) διαπιστώθηκε ότι ο τηλεοπτικός σταθμός Alter δεν έχει αποδώσει στο Δημόσιο ΦΠΑ και αμοιβές ελευθέρων επαγγελματιών και τους λοιπούς παρακρατούμενους φόρους. Το δημοσίευσε το μπλογκ Fimotro επιβεβαιώνοντας πλήρως το πρόσφατο δημοσίευμα του «Κ» αυτά που συμβαίνουν στο κανάλι .

Με βάση το έγγραφο και τις οδηγίες των ελεγκτών, οι αρμόδιες ΔΟΥ «απαγορεύεται να παραλαμβάνουν δηλώσεις ή να χορηγούν βεβαιώσεις ή πιστοποιητικά που απαιτούνται κατά τις κείμενες διατάξεις και ζητούνται από την παραπάνω εταιρεία για την κατάρτιση συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων. Επίσης δεσμεύεται το πενήντα τοις εκατό των καταθέσεων της εταιρείας στις τράπεζες, με εξαίρεση τα ποσά των μισθών και συντάξεων που κατατίθενται στους οικείους λογαριασμούς φυσικών προσώπων». Πρόκειται για απόλυτη επιβεβαίωση των πληροφοριών που διαβάσατε στο «Κ» του περασμένου Σαββάτου.

Η ανακοίνωση του Αlter

Το Alter εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «η διαδικασία ρύθμισης των εκπρόθεσμων οφειλών του στην αρμόδια ΔΟΥ σκοπεύει να ξεκινήσει άμεσα» και προσθέτει πως «σχετικά με τις οφειλές στις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις της (1-1-2010 έως 30-6-2010) έχει γίνει πρόβλεψη για προσαυξήσεις σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής. Η εταιρεία δηλώνει ότι «οι φορολογικές εκκρεμότητες δεν δύνανται να επηρεάσουν την ομαλή λειτουργία της και θα ενημερώσει έγκαιρα και άμεσα το επενδυτικό κοινό για τις εξελίξεις στο θέμα».