Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Στο Κογκρέσο με το Tea Party ίσως βρεθεί πεζοναύτης που σκότωσε άοπλους Ιρακινούς


Τη στήριξη του Tea Party απέσπασε ο βετεράνος του πολέμου Ιλάριο Παντάνο, ο οποίος δεν αποκλείεται να βρεθεί ακόμα και στο αμερικανικό Κογκρέσο, λίγα χρόνια αφότου σκότωσε δύο άοπλους Ιρακινούς κοντά στη Φαλούτζα. Συγκεντρώνει, μάλιστα, ίδια ποσοστά με τον Δημοκρατικό αντίπαλό του.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα The Guardian, ήταν 15 Απριλίου του 2004 όταν ο Ιλάριο Παντάνο, ανθυπολοχαγός τότε στους Αμερικανούς πεζοναύτες, συνέλαβε δύο Ιρακινούς κοντά στη Φαλούτζα. Οι Ιρακινοί ήταν...


άοπλοι και μια πρώτη έρευνα έδειξε ότι στο αυτοκίνητό τους δεν υπήρχαν όπλα.

Ο Ιλάριο Παντάνο τους διέταξε να ψάξουν ξανά το αυτοκίνητο. Και τότε, διαπιστώνοντας ότι δεν υπήρχαν Αμερικανοί στρατιώτες εκεί κοντά, άδειασε πάνω τους το αυτόματο Μ16Α4 που κρατούσε.

Ύστερα το γέμισε και τους έριξε ξανά. Συνολικά, οι δύο Ιρακινοί δέχθηκαν 60 σφαίρες. Πάνω στα πτώματά τους, ο Παντάνο άφησε μια μεταλλική πλάκα με το σύνθημα των Πεζοναυτών: «Δεν υπάρχει καλύτερος φίλος, δεν υπάρχει χειρότερος εχθρός».

Λίγους μήνες αφού σκότωσε τους δύο άοπλους Ιρακινούς, ένας στρατιώτης από τη μονάδα του τον ανέφερε στους ανωτέρους του. Εναντίον του Παντάνο απαγγέλθηκε η κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης.

Στις καταθέσεις που έγιναν πριν από τη δίκη, μάρτυρες βεβαίωσαν ότι οι δύο Ιρακινοί, ο Χαμααντί Καρεέμ και ο Ταχάχ Χαντζίλ, δεν συνιστούσαν απειλή και ότι τα πτώματά τους βρέθηκαν σε γονατιστή θέση, γεγονός που σημαίνει ότι πυροβολήθηκαν στην πλάτη.

Η υπεράσπιση απάντησε ότι στο σπίτι από το οποίο έφευγαν οι Ιρακινοί βρέθηκαν όπλα. Οι άνδρες βρέθηκαν ξαφνικά μπροστά στον Παντάνο, εκείνος τους διέταξε να σταματήσουν, αυτοί δεν υπάκουσαν, και τότε τους πυροβόλησε ευρισκόμενος σε αυτοάμυνα.

Τελικά, όλες οι κατηγορίες εναντίον του Παντάνο αποσύρθηκαν λόγω αμφιβολιών. Ο αξιωματικός που προήδρευε όμως της επιτροπής πρότεινε να επιβληθεί εξωδικαστική κύρωση εναντίον του Παντάνο καθώς επέδειξε κακή κρίση, ενώ υποστήριξε ότι με την πλάκα που άφησε στα πτώματα, εξέθεσε τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Έξι χρόνια αργότερα ο Ιλάριο Παντάνο είναι υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο 7ο Διαμέρισμα της Βόρειας Καρολίνα.

Έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη του Tea Party, και εμφανίζοντας τον εαυτό του ως ήρωα πολέμου, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει από δωρεές σχεδόν ένα εκατομμύριο δολάρια.

Οι δημοσκοπήσεις του δίνουν σχεδόν ίδια ποσοστά με τον Δημοκρατικό αντίπαλό του, τον Μάικ ΜακΙντάιρ.

Ο Ιλάριο Παντάνο που ανήκει στους σκληροπυρηνικούς των Ρεπουμπλικάνων αρνείται να συζητήσει το θέμα της δολοφονίας των δύο Ιρακινών.

«Είμαι υποψήφιος για το Κογκρέσο. Δεν πρόκειται να απαντήσω για κάτι που έγινε πριν από πέντε χρόνια» λέει.

«Όποιος τρόμαξε πρέπει να ξέρει ότι ο πόλεμος είναι τρομακτικός. Όλοι οι άνδρες μου που είναι ζωντανοί είναι ευγνώμονες για τις υπηρεσίες μου» πρόσθεσε.

Παραδόξως, το θέμα δεν θίχτηκε ούτε από τον αντίπαλό του ΜακΙντάιρ, ο οποίος διατηρεί τη συγκεκριμένη έδρα τα τελευταία 12 χρόνια. Η μόνη κριτική φαίνεται πως έχει έλθει από ένα Ρεπουμπλικανό, τον Ουίλ Μπριζίλ, τον οποίο νίκησε ο Παντάνο στις προκριματικές εκλογές.

«Είμαι κι εγώ ένας βετεράνος του Ιράκ» δήλωσε ο Μπριζίλ. «Έχω συλλάβει κι εγώ Ιρακινούς. Κατά τη γνώμη μου, ο Παντάνο δεν είναι ήρωας πολέμου».

Στο συγκεκριμένο διαμέρισμα όμως, όπου ζουν πολλοί στρατιωτικοί, οι περισσότεροι ψηφοφόροι γνωρίζουν την ιστορία του Παντάνο.

«Είναι ήρωας πολέμου», λέει ανώτατος αξιωματούχος του τοπικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Και η πλάκα; «Δεν με απασχολεί» προσθέτει.

Ο Παντάνο στηρίζει την προεκλογική του εκστρατεία στον περιορισμό των δημοσίων δαπανών και την καταπολέμηση του εξτρεμιστικού Ισλάμ.

Μιλώντας πρόσφατα στο Σημείο Μηδέν, εξέφρασε την αντίθεσή του στην κατασκευή ισλαμικού πολιτιστικού κέντρου στην περιοχή.

Κρίσιμες για το Tea Party οι εκλογές

Το μέλλον των συντηρητικών του Tea Party θα καθοριστεί από τα αποτελέσματα στις αμερικανικές εκλογές στις 2 Νοεμβρίου, οπότε οι ψηφοφόροι θα δείξουν εάν εμπιστεύονται ή όχι το κίνημα.

Το Tea Party υπήρξε το πολιτικό γεγονός της χρονιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες με τις εμβληματικές του νίκες στις προκαταρκτικές εκλογές για τις υποψηφιότητες για τη Γερουσία στην Αλάσκα, τη Γιούτα, τη Νεβάδα, το Κεντάκι και το Ντελαγουέρ.

Ωστόσο, για να εγκατασταθούν μόνιμα στην αμερικανική πολιτική ζωή, οι οπαδοί του κινήματος θα πρέπει να κεφαλαιοποιήσουν την πολιτική τους απήχηση στις εκλογές της 2ας Νοεμβρίου.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το κίνημα μπορεί να μετατραπεί σε δίκοπο μαχαίρι για τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι ενδέχεται να παραδέρνουν ανάμεσα στις συμβιβαστικές θέσεις του κέντρου και τις απαιτήσεις του Tea Party.

Οι υποστηρικτές του κινήματος ζητούν λιγότερη παρουσία του κράτους στη δημόσια ζωή και λιγότερους φόρους.

Ορισμένα από τα μέλη του έχουν κατηγορηθεί για ρατσισμό μετά τα συνθήματα που εμφανίσθηκαν κατά του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό