Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Σφαγή δημοσίων υπαλλήλων στην Ιταλία


Ο Ιταλός υπουργός Renato Brunetta ανακοίνωσε ότι μεταξύ των στόχων της κυβέρνησης είναι η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 300 χιλιάδες μέχρι το 2013. Στην Ιταλία οι δημόσιοι υπάλληλοι ανέρχονται σήμερα σε 3,5 εκατομμύρια, ενώ κατά τη διετία 2008-2009 μειώθηκαν κατά 72 χιλιάδες. Ο Ιταλός υπουργός επεσήμανε ότι ‘’μπορούμε να προβλέψουμε μείωση των απασχολούμενων στο...

δημόσιο τομέα κατά -8.4% μέχρι το 2013 με εξοικονόμηση 65 δις’’. Ο υπουργός προανήγγειλε νέα μέτρα που θα υιοθετηθούν μέσω νομοσχεδίου και αφορούν στην κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων (που μέχρι τώρα είναι μόνο εθελοντική), στην παύση προσλήψεων, στην πρόσληψη με ευέλικτο συμβόλαιο εργασίας και στις περικοπές στα οχήματα δημόσιας χρήσης (ανώτατων στελεχών του δημοσίου τομέα).
Έντονες αντιδράσεις εξέφρασαν τα συνδικάτα τονίζοντας ότι η μείωση του προσωπικού που απασχολείται στο δημόσιο τομέα θα προκαλέσει δυσλειτουργίες στις παροχές υπηρεσιών, ενώ η αντιπολίτευση εξαπέλυσε κατηγορίες για έλλειψη βιομηχανικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Ο διευθυντής της Τράπεζας της Ιταλίας, Mario Draghi, σε δηλώσεις του στη χθεσινή εκδήλωση για την Ημέρα της Αποταμίευσης, ανέφερε ότι η ανεργία στην Ιταλία ανέρχεται σε 11% (το επίσημο ποσοστό φθάνει στο 8.5%, χωρίς να υπολογιστούν σε αυτό τα άτομα που είναι εγγεγραμμένα στο ταμείο ενσωμάτωσης). Ο Mario Draghi εξήγησε ότι ‘’ η ύφεση έχει πλήξει την ιταλική οικονομία φέροντας το ετήσιο ΑΕΠ, το 2009, σε ποσοστά που καταγράφονταν πριν εννέα χρόνια’’. Ο Mario Draghi επεσήμανε το γεγονός ότι ‘’η κατανάλωση είναι στάσιμη διότι τα εισοδήματα των οικογενειών δεν αυξάνονται και υπάρχει μια διάχυτη αβεβαιότητα για το μέλλον’’.
Για πρώτη φορά ο Ιταλός υπ. Οικονομικών Giulio Tremonti εξέΦρασε την πλήρη συμφωνία του με τα στοιχεία του διευθυντή της Τράπεζας της Ιταλίας και, αναφορικά με τα στοιχεία για την ανεργία και τις θέσεις εργασίας, σημείωσε:’’ Πρέπει να λάβουμε επίσης υπόψη ότι στην Ιταλία ζουν 3-4 εκατομμύρια μετανάστες και από την άλλη πλευρά υπάρχουν θέσεις εργασίας που δεν επιθυμεί κανείς να καλύψει και οι οποίες ανέρχονται σε 400χιλ. Αν ο στόχος είναι ο μόνιμος διορισμός, η πιθανότητα ανεργίας είναι πολύ υψηλή. Το ποσοστό αυξάνεται αν υπολογίσουμε και τα ‘ανεπιθύμητα’ επαγγέλματα, όπως νοσοκόμοι, μηχανικοί, ράπτες, μαθητευόμενοι’’.
Τόσο ο Mario Draghi όσο και ο Giulio Tremonti συμφώνησαν στην άποψη ότι αναγκαία προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας είναι η ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης, ενώ η πορεία της Ιταλίας στις εξαγωγές βαίνει καλώς.
http://www.zoomnews.gr/