Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Γιατί ανεβαίνει το spread;


Σταθερά στα επίπεδα των 850 μονάδων βάσης συνεχίζει να κινείται το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων, έναντι των αντίστοιχων γερμανικών. Το γεγονός αποτελεί αδιαμφισβήτητα σημαντική επιδείνωση σε σχέση με τις 650 μονάδες όπου είχε φτάσει η διαφορά πριν από τρεις εβδομάδες...




...Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για τη δυσμενή αυτή εξέλιξη, αποδίδοντάς την στην απειλή του πρωθυπουργού για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, σε περίπτωση ήττας του ΠΑΣΟΚ στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής. Αν και ο παράγων της πολιτικής αβεβαιότητας δεν μπορεί να υποτιμηθεί, οπωσδήποτε δεν είναι ο σημαντικότερος που επηρρεάζει – αυτή τη στιγμή τουλάχιστον – τα θεωρητικά επιτόκια δανεισμού του ελληνικού δημοσίου (πρακτικά το δημόσιο δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές, ούτε καν με επιτόκιο πιστωτικής κάρτας).

Οι δύο σημαντικότεροι παράγοντες που επηρεάζουν λοιπόν το spread είναι οι εξής: πρώτον, η ουσιαστική θεσμοθέτηση μηχανισμού ελεγχόμενης χρεοκοπίας κράτους-μέλους της ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνόδου κορυφής της Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται και απομείωση των δανείων που έχει χορηγήσει ο ιδιωτικός τομέας. Οι επενδυτές σιγά-σιγά χωνεύουν το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πολύ πιθανόν να εισαχθεί σε αυτόν τον μηχανισμό από το 2013 και επομένως να χάσουν τα χρήματά τους.

Ο δεύτερος λόγος για την αύξηση του spread είναι η συνειδητοποίηση ότι οι στόχοι του Μνημονίου πιθανότατα δεν θα επιτευχθούν φέτος, ούτε ως ποσοστό του ΑΕΠ, ούτε σε απόλυτα νούμερα (που ενδιαφέρει και περισσότερο). Εξάλλου, τα spread άρχισαν να αυξάνονται μετά τις σχετικές δηλώσεις της Κομισιόν για επί τα χείρω αναθεώρηση του περυσινού ελλείμματος και την ανάγκη λήψεως νέων μέτρων, κάτι το οποίο δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει η ελληνική κυβέρνηση.

Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η απόκλιση από τους στόχους του 2010 θα ανέλθει σε τουλάχιστον 0,6 με 1% του ΑΕΠ (δηλαδή θα κλείσουμε με έλλειμμα γύρω στο 9% του ΑΕΠ). Αν η απόκλιση περιοριστεί εκεί, τότε τα πράγματα θα παραμείνουν υπό έλεγχο. Αν όμως είναι μεγαλύτερη, λόγω της δραματικής υστέρησης των εσόδων και των μέτριων επιδόσεων της κυβέρνησης στην ανασύνταξη των φοροεισπρακτικών μηχανισμών και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της σπατάλης, τότε τα spread θα εκτιναχθούν σε ακόμη πιο δυσθεώρητα ύψη. Διότι σε αυτήν την περίπτωση, θα είναι πια βέβαιο ότι το έλλειμμα δεν θα πέσει με τους αναμενόμενους ρυθμούς μέχρι το 2014 και η ένταξη της Ελλάδας στο μηχανισμό ελεγχόμενης χρεοκοπίας που μόλις συστήθηκε θα είναι κάτι παραπάνω από σίγουρη.

www.Reporter.gr