Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010
H βουβουζέλα δεν βλάπτει την υγεία
Το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου της Νοτίου Αφρικής...
...ανήκει πλέον στην ιστορία.
Η Ισπανία πήρε τον τίτλο, το περίφημο χταπόδι με τα έγκυρα προγνωστικά του, ο Πάουλ πρόλαβε και αποχαιρέτησε όλους εμάς πριν τον βάλουν οι Γερμανοί σε μια βαθιά κατσαρόλα με κοφτό μακαρονάκι και ως εκ τούτου, το μόνο που απέμεινε σχετικά με το ποδόσφαιρο, ως ελεύθερο πεδίο δράσης είναι τα συμπεράσματα επί διαφόρων θεμάτων.
Πριν λίγες ημέρες, δόθηκε στη δημοσιότητα ο φάκελος, ας πούμε υγείας, της διοργάνωσης, όσον αφορά όμως αποκλειστικά το κοινό και όχι τους ποδοσφαιριστές.
Η μελέτη του αναμένεται να αποτελέσει με τις κατάλληλες βελτιώσεις οδηγό για την επόμενη διοργάνωση, το 2014 στην Βραζιλία.
Από τα στοιχεία εξάγονται τα ακόλουθα ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
Μόλις το 0.9%, δηλαδή ούτε ένα τοις εκατό ανά 1000 φιλάθλους στα γήπεδα της διοργάνωσης χρειάστηκε κάποια μορφή ιατρικής βοήθειας.
Επί της ουσίας δηλαδή και ανάλογα με τη παρουσία των φιλάθλων σε ένα γήπεδο καθώς και τη χωρητικότητα, σε πραγματικούς αριθμούς, πρώτες βοήθειες χρειάστηκαν από 0 έως 356 άνθρωποι ανά παιχνίδι.
Εννιά στις δέκα περιπτώσεις τα προβλήματα ήταν ελαφράς μορφής, όπως ας πούμε έντονος πονοκέφαλος, μυικοί τραυματισμοί και τσιμπήματα μελισσών.
Σε λίγες περιπτώσεις είχαμε κρίσεις άσθματος, υψηλή πίεση και πόνους στο στήθος.
Θάνατος δεν υπήρξε εντός των σταδίων. Τρείς άνθρωποι έχασαν ωστόσο δυστυχώς τη ζωή τους από έμφραγμα ενώ περίμεναν εκτός σταδίου, στην ουρά, την είσοδο τους στις κερκίδες.
Το ποσοστό με μια ψυχρή ματιά και προσέγγιση στους αριθμούς είναι ελάχιστο συγκριτικά με τους 3.200.000 φιλάθλους που παρακολούθησαν τους αγώνες.
Στη μελέτη αναφέρεται επίσης ότι δεν υπήρξε το παραμικρό ιατρικό πρόβλημα από το θόρυβο των χιλιάδων βουβουζέλων.
Πάντως, αξίζει να σας πληροφορήσουμε ότι η «βουβουζέλα» μπήκε στο επίσημο λεξικό της αγγλικής γλώσσας της Οξφόρδης ως μια νέα λέξη μαζί με άλλες 2.000 προσθήκες.
Πηγή sport.gr