Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

"Έφυγε" ο Έκτωρ Κακναβάτος


Στα 90 του χρόνια

Ποιητής που αγαπούσε τις λέξεις, τις σπάνιες, παράξενες λέξεις, καθώς και τους αριθµούς, ο Εκτωρ Κακναβάτος «έφυγε» στα 90 του αφήνοντας πίσω του µια κληρονοµιά περίπου είκοσι συλλογών.Η κηδεία του θα γίνει αύριο Πέµπτη στις 15.30, στο Νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου...

Ο γεννηµένος στον Πειραιά το 1920 ποιητής, από κεφαλονίτες γονείς, σπούδασε Μαθηµατικά στο Πανεπιστήµιο Αθηνών. Το πραγµατικό όνοµά του ήταν Γιώργος Κοντογιώργης και το πρώτο του ποίηµα δηµοσιεύτηκε στο περιοδικό «Νέα Κατεύθυνση» το 1943. Στην Κατοχή πήρε µέρος στην Εθνική Αντίσταση αλλάτο γεγονός ότι µετά την Απελευθέρωση, το 1947,εξορίστηκε πρώτα στην Ικαρία και µετά στη Μακρόνησο – απ’ όπου επέστρεψε το 1949 – κατέστησεαπαγορευτικό τον διορισµό του στη Μέση Εκπαίδευση.
∆ούλεψε όµως στην ιδιωτική εκπαίδευση – από το 1958 έως το 1962 είχε και δικό του φροντιστήριο στη Σύρο – ώσπου, το 1979, διορίζεται για πρώτηφορά στο ∆ηµόσιο από το οποίο συνταξιοδοτήθηκε το 1986. Υπήρξε θαυµαστής και µελετητήςτης Πυρηνικής Φυσικής, της Φιλοσοφίας, της αρχαίας και της βυζαντινής ποίησης – από τον Πίνδαρο µέχριτον Ρωµανό τον Μελωδό – καθώς και του δηµοτικού τραγουδιού. Τη δεκαετία του 1980 είχε τη θέση του εκπαιδευτικού συµβούλου στο υπουργείο Παιδείας. Ανακοίνωση εξέδωσε το ∆ιοικητικό Συµβούλιο της Εταιρείας Συγγραφέων της οποίας ο ΕκτωρΚακναβάτος υπήρξε ιδρυτικό µέλος και αντιπρόεδρος τη διετία 1984-1986.