Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Είπαν στο Ράδιο 9


O Υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής,Αλέκος Αλαβάνος για την υποψηφιότητα του στη περιφέρεια Αττικής , στην εκπομπή με το Μπάμπη Παπαπαναγιώτου

Για το κλίμα που έχει διαμορφωθεί 5 μέρες πριν τις εκλογές:
«Ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας κρατάει μία απόσταση. Δεν έχει ενημερωθεί. Συναντάω ανθρώπους που δεν ξέρουν ότι υπάρχει περιφέρεια. Θέλω να ελπίζω τις τελευταίες μέρες ότι ο κόσμος θα σκεφτεί περισσότερο σε βάθος το ζήτημα αυτών των εκλογών και τις δυνατότητες που δίνουν.»...

Για το δίλημμα του Γιώργου Παπανδρέου :
«Έχω μία εκτίμηση εντελώς διαφορετική από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μιλάνε με ένα είδος κόμπλεξ , φόβο κλπ.. Η τοποθέτηση που έκανε ο κύριος Παπανδρέου είναι πολύ μεγάλη επιτυχία, γιατί από την άνοιξη το μέτωπο αλληλεγγύης και ανατροπής έβαλε το ζήτημα ότι αυτές οι εκλογές πρέπει να είναι εκλογές σε σχέση με την πολιτική πορεία όλης της χώρας. Μετά από υπαναχωρήσεις μπαίνει αυτό το ζήτημα . Είμαστε σε δίλημμα. Δεν καταδικάζω διλήμματα.»
Για το μνημόνιο: «Το ζήτημα δεν είναι να είμαστε ενάντια στο μνημόνιο .Το ζήτημα είναι να υπάρχει και εναλλακτική λύση και υπάρχει. Εάν η συζήτηση που γίνεται στην Ελλάδα , δεν ήταν λίγο επαρχιακή , ακόμα και από ηγέτες μεγάλων κομμάτων . Μου φαίνεται σε επαρχιακό επίπεδο. Αν συμπεριλάμβανε όλη αυτή τη φιλολογία που έχει αναπτυχθεί γύρω από το ελληνικό πρόβλημα σε διεθνές επίπεδο, θα ήταν αλλιώς τα πράγματα. Το ζήτημα είναι επαναδιαπραγμάτευση άμεση του χρέους, που σημαίνει διεκδίκηση παραγραφής ενός μεγάλου μέρους του χρέους. Δεν χρωστάμε όλα και δεν τα πληρώνουμε όλα. Μπορεί να φαίνεται σε κάποιον ότι είναι λίγο τσαμπουκάς, λίγο εξυπνάδα από μια αριστερά που μπορεί να είναι περιθωριακή. Η πηγή της αρχής του μη νόμιμου χρέους έχει εφαρμοστεί σε διάφορες χώρες , τελευταία έχει εφαρμοστεί στον ισημερινό, είναι η ίδια η αμερικάνικη νομοθεσία για το χρέος των πολιτειών και των δήμων. Είναι ένα στοιχείο που κάνει εντύπωση που η κυβέρνηση δεν το έχει κινητοποιήσει. Εξηγείται βέβαια γιατί στις συναλλαγές θα βρεθούν και κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ πολύ μπλεγμένες. Η παραγραφή μέρους του χρέους είναι μία πρακτική που έχει εφαρμοστεί πάρα πολύ τη τελευταία δεκαετία , στη Ρωσία , Αργεντινή , στον Ισημερινό, στη Νιγηρία , στην Ουρουγουάη, στη Μολδαβία.»
Για το ενδεχόμενο παραγραφής ή επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους :
«Μας αξίζει ως χώρα και ως λαό να ακούσουμε κάτι ευχάριστο. Δεν υπάρχει τίποτα εύκολο μπροστά μας. Θα έχει τις δυσκολίες του και τις τριβές. Έχουμε κάνει ένα πάρα πολύ μεγάλο λάθος , το οποίο έχει μηδενίσει τη διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας. Θεωρούμε τις τράπεζες, την ευρωζώνη ένα ανίκητο αντίπαλο και πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι τεράστιο το πρόβλημά τους. Έχουμε μία πολύ μεγάλη διαπραγματευτική δύναμη, δεν είναι τίποτα εύκολο και απέναντι στις αγορές και στους εκφραστές των αγορών που είναι οι τράπεζες που κρατούν και τα περισσότερα ομόλογα, την οποία δεν ασκούμε.»
Για την κριτική που ασκούν και τον συγκαταλέγουν μεταξύ αυτών που επενδύουν στη χρεοκοπία της χώρας: «Όταν είσαι στην πολιτική , θέλεις αυτά που πιστεύεις και αυτά που επιδιώκεις να γίνουν δεκτά από ένα μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας .Ας δεχτούμε τον όρο πολιτικό όφελος που εμένα δεν μου αρέσει. Ας δεχτούμε όμως ότι το όφελος που επιδιώκεις συνδέεται με κάτι που είναι καλό για τη χώρα μας. Ήδη η Ελλάδα είναι από μία άποψη υπό χρεοκοπία.»
Για την επιλογή του να κατέβει υποψήφιος κόντρα στον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ και το διαζύγιο με την αριστερά : «Από μία άποψη είναι ασήμαντα. Το μεγάλο πρόβλημα για την αριστερά , είναι να ενωθεί η αριστερά από τις κοινωνικές δυνάμεις από τις οποίες έχει αποκοπεί , με ιδιαίτερη έμφαση τη νέα γενιά. Είναι μία εποχή που οι ιδέες της αριστεράς είναι σε ζήτηση και βλέπετε μία αριστερά που είναι σε μία κατάσταση παρακμής. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό το ενωτικό μήνυμα θα βγει μέσα από τις εκλογές και θα αναδιατάξει την όλη κατάσταση στο χώρο της αριστεράς.»