Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Εθελοντές ψάχνει η NASA για εισιτήριο στον Άρη αλλά...χωρίς επιστροφή


Σύμφωνα με τον κεντρικό διευθυντή της NASA Pete Worden η αμερικανική διαστημική υπηρεσία προσανατολίζεται στην οργάνωση διαστημικών πτήσεων προς τον Άρη αλλά χωρίς επιστροφή...



...Ο λόγος είναι πως η NASA θεωρεί πως το κόστος επιστροφής των μελλοντικών αστροναυτών από τον Άρη στη Γη είναι αρκετά υψηλό.

Σύμφωνα με επιστήμονες το κόστος της αποστολής και της επιστροφής τεσσάρων αστροναυτών από τον Άρη ισοδυναμεί με την αποστολή 20 ατόμων εκεί, αλλά χωρίς αυτοί να επιστρέψουν. Ο Worden είπε χαρακτηριστικά πως «το διαστημικό πρόγραμμα έχει ως στόχο τον εποικισμό άλλων πλανητών», προσθέτοντας πως μέχρι το 2030 είναι δυνατό να ζουν άνθρωποι στον κόκκινο πλανήτη. Με τη χρήση κινητήρων πυρηνικής ώσης ένα ταξίδι στον Άρη θα μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα σε τέσσερις μήνες, αλλά οι συνθήκες για τη διαβίωση του ανθρώπου είναι απαγορευτικές χωρίς τη χρήση ειδικών τεχνολογιών.

Ο Worden πάντως αναφέρει πως νέες τεχνολογίες όπως η συνθετική βιολογία, και μεταβολές στα ανθρώπινα γονίδια θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καλλυτερη προσαρμογή του ανθρώπινου οργανισμού στις φιλόξενες εκτάσεις του Άρη. Σε άρθρο τους στο περιοδικό Journal of Cosmology δύο επιστήμονες Dirk Schulze-Makuch και ο Paul Davies θεωρούν πως ως πρώτο βήμα είναι η αποστολή τεσσάρων αστροναυτών στον Άρη, αλλά το πρόγραμμα δε θα έχει το χαρακτήρα των προγραμμάτων Apollo, αντίθετα οι πρώτοι αυτοί τέσσερις θα αποτελέσουν τον πυρήνα για τον εποικισμό του πλανήτη με εφόδια που θα τους αποστέλλονται από τη Γη.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr