Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Eκβιάζονται οι προσφυγές κατά του μνημονίου


Το πρώτο «κρας τεστ» για το Μνημόνιο και τις περικοπές του σε μισθούς, επιδόματα και συντάξεις θα γίνει μεθαύριο στο «Μισθοδικείο», όπου εκδικάζονται οι σχετικές προσφυγές και αγωγές που υποβλήθηκαν από εν ενεργεία και...



...συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς.Οι αγωγές προσβάλλουν το Μνημόνιο αλλά και τους νόμους 3833 και 3845/10 ως αντίθετους στο Σύνταγμα και σε διεθνείς συνθήκες και συνεπώς ως ανίσχυρους. Γι’ αυτό αξιώνεται η επιστροφή των παράνομα παρακρατηθέντων ποσών με τους νόμιμους τόκους, η πλήρης καταβολή μισθών, επιδομάτων και συντάξεων για το μέλλον, καθώς και η επιδίκαση αποζημίωσης 2.000-6.000 ευρώ για την ηθική βλάβη και προσβολή της προσωπικότητας από την παράνομη περικοπή των αποδοχών τους. Η πρώτη αυτή δικαστική αναμέτρηση για τα επώδυνα κυβερνητικά μέτρα έχει καθοριστική σημασία και θα αποτελέσει «μπούσουλα» για τις υπόλοιπες προσφυγές που έχουν υποβληθεί, καθώς αναπτύσσεται παρεμφερής επιχειρηματολογία για την αντισυνταγματικότητα των μέτρων.

Πιθανή αναβολή
Η σύνθεση του «Μισθοδικείου», που συγκροτείται από τρεις ανώτατους δικαστές και έξι μη δικαστικούς, αφήνει ανοικτές πολλές πιθανότητες για ανατροπές. Τα 2-3 τελευταία χρόνια το «Μισθοδικείο» είχε δεχθεί τις αγωγές των δικαστών για σημαντικές αυξήσεις των αποδοχών τους ώστε να μην υπολείπονται άλλων λειτουργών που είχαν εξασφαλίσει υψηλές μεικτές αποδοχές μεταξύ 9.200-10.300 ευρώ, ενώ διαμόρφωσε ευνοϊκή νομολογία για αναδρομικά 5ετίας, αυξημένους τόκους κ.λπ.

Ετσι δεν αποκλείεται να ζητηθεί η αναβολή των σχετικών δικών για να προηγηθεί η συνεδρίαση της πλήρους Ολομέλειας ΣτΕ στις 23 Νοεμβρίου, όπου το Δημόσιο θα στηρίξει τη λήψη των μέτρων στο «επιτακτικό δημόσιο συμφέρον» και στην ανάγκη να αποφευχθεί άμεσος κίνδυνος χρεοκοπίας.

Στην προσφυγή υποστηρίζεται ότι το Σύνταγμα και Διεθνή Σύμφωνα απαγορεύουν τις οριστικές μειώσεις αποδοχών και συντάξεων που είναι ανίσχυρες καθώς παραβιάζουν τις συνταγματικές αρχές για σεβασμό στην ανθρώπινη αξία, την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας κ.λπ. Συνταγματικά ανεκτή θα ήταν μόνο μια προσωρινή περικοπή στηριγμένη σε λόγους δημόσιου συμφέροντος, μόνο σε περίπτωση πλήρους πτώχευσης.

ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

http://prezatv.blogspot.com