Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Παπανδρέου: «Όσο αναβαθμίζεται η σχέση μας, τόσο αυξάνονται τα οφέλη που αποκομίζουν οι δύο χώρες"


Την ανάληψη μιας κοινής πρωτοβουλίας κατά του προβλήματος της αθρόας λαθρομετανάστευσης, όπως και τη «φιλελευθεροποίηση» της διαδικασίας των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, αν το δεχτεί η Ε.Ε., αποφάσισαν, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας...



...Ο Γ. Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την επιτάχυνση της διμερούς ελληνοτουρκικής συνεργασίας, υπογράμμισε πως «όσο αναβαθμίζεται η σχέση μας, τόσο αυξάνονται τα οφέλη που αποκομίζουν οι δύο χώρες μας, αλλά, επίσης, δημιουργείται μια θετική δυναμική στην ευρύτερη περιοχή», ενώ απέφυγε να ορίσει χρονοδιάγραμμα, τονίζοντας πως η έμφαση αποδίδεται στη σταθερότητα της διαδικασίας - «στόχος μας είναι να έχουμε θετικά και συγκεκριμένα αποτελέσματα και άρα, θέλουμε τα βήματά μας να είναι γερά και σταθερά».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός κάνοντας, λογοπαίγνιο με τον επίσημο λόγο της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο κ. Ερντογάν παρατήρησε ότι «η αλλαγή του κλίματος συνδυάζεται με το κλίμα φιλίας που αναπτύσσεται στις δύο χώρες», παραπέμποντας χαρακτηριστικά:

α) στη συνέχιση της διαδικασίας των διερευνητικών συνομιλιών

β) στη διαδικασία μεταβίβασης της ιδιοκτησίας του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

γ) στην ολοκλήρωση της διαδικασίας χορήγησης της τουρκικής υπηκοότητας σε 12 Μητροπολίτες

δ) στην εκκρεμότητα επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής, που «ελπίζουμε σύντομα και μέσα σε νομικό πλαίσιο να μπορέσει επιλυθεί».