Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Θέμα γονιδίων οι ...κοιμισμένοι ξενύχτηδες!


Το DNA τους θα πρέπει να ευχαριστούν όσοι άνθρωποι αρκούνται σε λίγες μόνο ώρες ύπνου και έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέρχονται χωρίς προβλήματα στις δραστηριότητές τους.

Βάσει έρευνας που διενεργήθηκε από ερευνητές του εργαστηρίου ύπνου της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια και στην οποία συμμετείχαν υγιείς ενήλικες η αντοχή στην αϋπνία αποτελεί θέμα...



κατάλληλων γονιδίων. Σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν τις διαφορές στο θέμα του ύπνου, οι ερευνητές μελέτησαν 37 υγιείς ενηλίκους που έφεραν μια παραλλαγή στο DΝΑ, γνωστή ως DQΒ1*0602, που έχει ήδη συνδεθεί με τις διαταραχές του ύπνου.

Τα άτομα με τη συγκεκριμένη παραλλαγή συγκρίθηκαν με 92 επίσης υγιείς ενηλίκους, οι οποίοι ωστόσο δεν εμφάνιζαν την DQΒ1*0602.

Οι συμμετέχοντες στα τεστ πέρασαν για δύο νύχτες 10 ώρες στο κρεβάτι και ήταν εντελώς ξεκούραστοι το πρωί. Τις επόμενες πέντε νύχτες όμως οι ερευνητές τούς ανάγκασαν να κοιμούνται τέσσερις ώρες κάθε νύχτα.

Αυτό που προέκυψε από την έρευνα είναι ότι τα άτομα που έφεραν τη γονιδιακή παραλλαγή ένιωθαν περισσότερη νύστα και κούραση όταν στερήθηκαν τον ύπνο σε σύγκριση με όσα δεν έφεραν τη συγκεκριμένη παραλλαγή.

«Το γονίδιο αυτό πιθανότατα αποτελεί βιοδείκτη σχετικά με το πώς ένα άτομο θα ανταποκριθεί στην έλλειψη ύπνου» ανέφεραν οι ερευνητές.

Το συγκεκριμένο γονίδιο συναντάται στους ανθρώπους που πάσχουν από τη διαταραχή της ναρκοληψίας, κατά την οποία οι άνθρωποι δεν μπορούν να παραμείνουν ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της μέρας.

Περίπου το 12% έως 38% όσων έχουν αυτό το γονίδιο δεν πάσχουν από ναρκοληψία, όμως αυτοί οι κατά τα άλλα υγιείς άνθρωποι φαίνεται να επηρεάζονται αναλογικά περισσότερο από την έλλειψη ύπνου σε σχέση με τους υπόλοιπους.
http://www.apolitistosteki.blogspot.com/