Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010
Η µαύρη λίστα των καταθέσεων
Τα ονόµατα έως και 30.000 ελλήνων καταθετών του εξωτερικού µπαίνουν στο µικροσκόπιο των ελεγκτικών µηχανισµών του υπουργείου Οικονοµικών για να διαπιστωθεί αν δήλωσαν ή όχι τους τόκους που έλαβαν κατά την περίοδο 2004 - 2009.
Επειτα...
από την επεξεργασία των στοιχείων που εστάλησαν στη Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων από ευρωπαϊκές και µη χώρες, η οποία διήρκεσε περίπου τρεις µήνες, οι αρµόδιες αρχές εντόπισαν περίπου 145.000 εγγραφές για καταθέσεις κατά τη συγκεκριµένη εξαετία που αφορούν 20.000 έως 30.000 άτοµα, σύµφωνα πάντα µε εκτιµήσεις υψηλόβαθµων στελεχών του υπουργείου Οικονοµικών. Τα στοιχεία αυτά οι ελληνικές αρχές τα απέκτησαν µε νόµιµο τρόπο από την εφαρµογή των διµερών συµφωνιών ανταλλαγής πληροφοριών µε κράτη-φορολογικούς παραδείσους όπως οι Νήσοι Κέιµαν και η Νήσος του Μαν, αλλά και την ευρωπαϊκή οδηγία για τη φορολόγηση των εισοδηµάτων από τόκους αποταµιεύσεων που...
τέθηκε σε ισχύ το 2005.
Οπως εξηγούν στα «ΝΕΑ» ανώτερα στελέχη της Γενικής Γραµµατείας Πληροφοριακών Συστηµάτων, η δηµιουργία του καταλόγου µε τα ονόµατα των Ελλήνων που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό και έχουν λάβει τόκους κατά την περίοδο 2004-2009 ήταν το πρώτο βήµα της διαδικασίας για τον εντοπισµό της φοροδιαφυγής.
Ταυτοποίηση. Το επόµενο χρονικό διάστηµα θα πραγµατοποιηθεί η ταυτοποίηση των συγκεκριµένων ονοµάτων µε τους Αριθµούς Φορολογικού Μητρώου τους. Και στο τελευταίο στάδιο θα γίνουν οι διασταυρώσεις για να διαπιστωθεί ποιοι δεν έχουν δηλώσει τους τόκους, από τις αποταµιεύσεις τους σε τράπεζες στο εξωτερικό, στα φορολογικά έντυπα που έχουν υποβάλει την τελευταία εξαετία.
«Οι 20.000 - 30.000 Ελληνες µε καταθέσεις σε ευρωπαϊκές και άλλες χώρες δεν θα ελεγχθούν µόνο για φοροδιαφυγή αλλά και για θέµατα πόθεν έσχες ώστε να εντοπιστούν και οι περιπτώσεις ξεπλύµατος βρώµικου χρήµατος, ενώ θα συνεξεταστεί η παράµετρος των έκτακτων εισφορών από τα εισοδήµατα σε περίπτωση που κάποιοι καταθέτες υπερβαίνουν τα όρια», επισηµαίνει στέλεχος της Γενικής Γραµµατείας Πληροφοριακών Συστηµάτων.
Ανθρακες. Ωστόσο, τα αποτελέσµατα αυτών των ελέγχων δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα αποφέρουν «πακτωλό» χρηµάτων στα ταµεία του κράτους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της «πολλά υποσχόµενης» λίστας ελλήνων καταθετών του εξωτερικού που έφτασε στα χέρια των ελεγκτών του ΣΔΟΕ το 2008 µέσω Γερµανίας, η οποία αφορούσε καταθέσεις σε τράπεζες του Λιχτενστάιν: από τους 13 µεγαλοκαταθέτες, δύο είχαν χάσει τη ζωή τους ενώ σχεδόν όλοι ήταν εντάξει στις φορολογικές υποχρεώσεις τους.
Σύµφωνα µε υψηλόβαθµο στέλεχος του υπουργείου Οικονοµικών, ο κατάλογος µε τους τουλάχιστον 20.000 έλληνες καταθέτες του εξωτερικού που δηµιούργησε πρόσφατα η Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων δεν περιλαµβάνει αυτούς που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασµούς στην Ελβετία.
Συµφωνία. Ηδη από τις 27 Μαρτίου 2010 έχει υπογραφεί ανάµεσα στο ελληνικό και το ελβετικό κράτος συµφωνία, η οποία αναφέρει ότι αν η ελληνική φορολογική αρχή διεξαγάγει έρευνα για φοροδιαφυγή εναντίον συγκεκριµένων προσώπων µπορεί, παρέχοντας στους ελβετούς αρµόδιους τα ονόµατα των πραγµατικών δικαιούχων και των τραπεζών όπου διατηρούν τις αποταµιεύσεις τους, να αιτηθεί τα στοιχεία των λογαριασµών, όπως το ύψος των τόκων που καταβλήθηκαν κ.λπ. Η συγκεκριµένη συµφωνία αναµένεται να τεθεί σύντοµα σε ισχύ.
Ωστόσο, στις αρχές Οκτωβρίου ψηφίστηκε στο κοινοβούλιο της Ελβετίας νόµος ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στις ελβετικές τράπεζες να αρνηθούν την πρόσβαση σε πληροφορίες τραπεζικών λογαριασµών αν υπάρχουν υποψίες ότι η έρευνα του άλλου κράτους για τη φοροδιαφυγή βασίζεται σε στοιχεία που έχουν αποκτηθεί µε παράνοµο τρόπο – π.χ. να έχουν υποκλαπεί από την τράπεζα και µετά να πουλήθηκαν στις αρµόδιες κρατικές αρχές, όπως συνέβη στην περίπτωση της Γερµανίας.
www.tanea.gr