Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Εγκώμιο Νετανιάχου για «αυτοσυγκράτηση» κατά την επίθεση στο στολίσκο της Γάζας


Για «ηρωισμό» και «επίδειξη αυτοσυγκράτησης» επαίνεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου τους καταδρομείς που συμμετείχαν στην επίθεση κατά του στολίσκου στη Γάζα τον Μάιο, στην οποία σκοτώθηκαν εννέα Τούρκοι ακτιβιστές. Η επίθεση είχε συγκεντρώσει τη διεθνή κατακραυγή.

Ο Μπ.Νετανιάχου είπε στους Ισραηλινούς καταδρομείς ότι ήρθαν αντιμέτωποι με μια «θανατηφόρα απειλή» και...


τόνισε ότι απάντησαν «με τρόπο επαγγελματικό, ηρωικό, με αυτοσυγκράτηση και με τρόπο ηθικό».

«Αυτό που πράξατε ήταν ζωτικής σημασίας, αναγκαίο, πέρα για πέρα νόμιμο και μεγάλης σημασίας» πρόσθεσε.

«Η Γάζα έχει γίνει μια ιρανική τρομοκρατική βάση» δήλωσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη βάση των καταδρομέων στο Ατλίτ, στο βόρειο Ισραήλ, «πολύ κοντά μας και πολύ επικίνδυνη».

Το... εγκώμιο των καταδρομέων έπλεξε και ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου, στρατηγός Γκάμπι Ασκενάζι, ο οποίος συνόδευε τον Μπ.Νετανιάχου.

«Πυροβολήσατε εναντίον εκείνων που έπρεπε να πυροβολήσετε και αποφύγατε να ρίξετε εναντίον εκείνων που δεν έπρεπε», τόνισε ο Ασκενάζι στους στρατιώτες

Οι Ισραηλινοί κομάντο σκότωσαν στις 31 Μαΐου εννέα ακτιβιστές από την Τουρκία, οι οποίοι επέβαιναν στο πλοίο Mavi Marmara, που συμμετείχε στον στολίσκο που ήθελε να σπάσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Μετά την αντίδραση της Τουρκίας και τη διεθνή κατακραυγή, ο ισραηλινός στρατός είχε ξεκινήσει τον Ιούλιο έρευνα για τις συνθήκες της εφόδου.

Σε αυτήν την έρευνα, μολονότι διαπίστωνε πως είχαν σημειωθεί «σφάλματα σε ανώτατο επίπεδο στον σχεδιασμό της» κατέληγε, επίσης, σε «θετικά συμπεράσματα για την θαρραλέα και άκρως επαγγελματική συμπεριφορά των ισραηλινών καταδρομέων», οι οποίοι «χρησιμοποίησαν τη βία μόνον όταν η ζωή τους απειλήθηκε άμεσα», σύμφωνα με τον επιβλέποντα τις έρευνες, απόστρατο στρατηγό Γκιόρα Εϊλάντ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό