Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Βάζουν λουκέτο στα περίπτερα λόγω... φόρων !


Μέχρι πριν από λίγους μήνες ήταν από τους πραγματικά προνομιούχους του φορολογικού συστήματος. Προμηθεύονταν προϊόντα από χονδρέμπορους, που φορολογούνται κανονικά, βάση του τζίρου και...



...των κερδών τους, τα πωλούσαν σε καταναλωτές, που επίσης φορολογούνται κανονικά, με βάση το εισόδημά τους, αλλά οι ίδιοι πλήρωναν φόρο… τεκμαρτά, δηλαδή ανεξάρτητα από τα χρήματα, που έβαζαν στο ταμείο τους.

Πλέον, όμως, έχουν εγκαταστήσει ταμειακές μηχανές και υποχρεούνται να κόβουν αποδείξεις, όπως όλοι οι υπόλοιποι έμποροι και επιχειρηματίες. Φορολογούνται, δηλαδή, με βάση τα πραγματικά τους έσοδα και όχι κατά προσέγγιση.

Ο λόγος για τους ιδιοκτήτες περιπτέρων, οι οποίοι – όπως ήταν φυσικό – αντέδρασαν κατ΄ αρχήν άμεσα σε αυτό το μέτρο. Αφού έβαλαν τότε λουκέτο για μια – δυο μέρες στις επιχειρήσεις τους, χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού ο νόμος ψηφίστηκε και εφαρμόστηκε κανονικά, τώρα επανέρχονται. Αξίζει να σημειωθεί ότι το βασικό τους πρόβλημα είναι πλέον οι συνεχείς αυξήσεις του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα, γεγονός που έχει εκτοξεύσει τις τιμές και έχει περιορίσει σημαντικά τον τζίρο τους.

Έτσι, αποφάσισαν να βάλουν λουκέτο στα περίπτερα από σήμερα και για τρεις ημέρες, δηλαδή μέχρι και την Κυριακή. Με την απόφαση αυτή δεν συμφώνησαν οι περιπτερούχοι της Αθήνας, οι οποίοι δηλώνουν ότι θα περιμένουν τη σύσκεψη της επόμενης Δευτέρας, ώστε να λάβουν τις τελικές αποφάσεις.

Όπως υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες περιπτέρων, τίθεται πλέον ζήτημα επιβίωσης για τον κλάδο τους, καθώς ήδη έχουν κλείσει πάνω από 1.200 σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα.

Το βασικό τους πλέον αίτημα είναι να επανέλθει νομοθετικά το ποσοστό κέρδους και να καθοριστεί ένα τέτοιο ποσοστό λίγο υψηλότερα από το 8%. Αυτό προτείνουν ότι μπορεί να γίνει είτε με αλλαγές στην προτεινόμενη τιμή πώλησης, είτε αν επανέλθει ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα τσιγάρα στον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 60%.

Όπως υποστηρίζουν, με το ποσοστό κέρδους να διαμορφώνεται στο 3% κατά μέσο όρο, τόσο στα καπνικά προϊόντα, όσο και στις κάρτες κινητής τηλεφωνίας, είναι ασύμφορο πλέον να πωλούν αυτά τα εμπορεύματα, που αποτελούν τη βάση του τζίρου τους.

Ενός… κακού, λοιπόν, μύρια έπονται. Και, ουδείς νομίζω διαφωνεί ότι έπρεπε και αυτή η κατηγορία φορολογουμένων να πληρώνει φόρο ανάλογα με το εισόδημά της, η τριπλή όμως αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα μέσα σε λίγους μήνες έχει προκαλέσει τα ίδια προβλήματα, που αντιμετωπίζουν και άλλοι κλάδοι, όπως οι πρατηριούχοι καυσίμων: μείωση κατανάλωσης, πτώση τζίρου, περιορισμός του ποσοστού κέρδους.

nectarios.notis@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr